Paleontoloog Richard Fortey over evolutie : DINGEN WILLEN ELKAAR KAPOT MAKEN, TERWIJL HET ONTWERP STEEDS BETER WORDT.

– Ik denk dat de gemiddelde intelligentie van gewervelde dieren nu hoger is dan tijdens het tijdperk van de trilobieten. Zoogdieren zoals schapen zijn niet verschrikkelijk slim, maar ze zijn wel in staat om slimme roofdieren te ontlopen. Er is een wapenwedloop geweest met als inzet intelligentie: wie is slimmer: de jager of de prooi? Dat heeft in mijn optiek het algemene niveau opgekrikt. Dit spel heeft een richting.

– Het wordt beheerst door het toeval. Maar het is interactief. Eén organisme wekt een reactie op in een ander organisme op. Je hebt te maken met wapenwedlopen; de inzet wordt steeds hoger. En bij iedere massale uitsterfgolf begint de co-evolutie weer opnieuw.

– De algehele intelligentie werd opgekrikt, meer dan in het tijdperk van de dinosaurussen. Het punt is dat de evolutie wel een richting heeft, maar niet een voorspelbare richting. Als levende wezens interageren in een systeem, komt daar een richting uit.

– Het is verbazingwekkend wat er met morfologie gedaan kan worden. Ik denk alleen niet dat zoiets een intelligentie impliceert die alles overziet. Het betekent alleen dat dingen elkaar kapot willen maken, terwijl het ontwerp steeds beter wordt.

De Morgen, zaterdag 19 mei 2012

Afbeelding

 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s